Paella

Ingredienten (6 tot 8 personen):
- 2 snuifjes safraandraadjes
- 400 gr spaanse rijst (risottorijst gaat ook)
- 20 levende mosselen
- 16 verse gamba’s
- 200 gr vongole
- 150 gr verse inktvis of zeewolf
- 6 el olijfolie
- 6-8 kippenbouten
- 140 gr chorizo (dikke sneden en ontvelt)
- 2 grote ajuinen
- 4 grote tenen look geperst
- 1 tl paprika (kruiden)
- 100 gr erwtjes (diepvries)
- 1 grote of 2 kleine paprika’s ontpit en in repen gesneden
- 6 verse tomaten ontvelt en ontpit en in reepjes gesneden
- 1,2 l kippenbouillon
- 2 citroenen in kwartjes gesneden
Bereiding (+/- 30 min):
1: overgiet de saffraan draadjes met 4 eetlepels warm water en zet opzij
2:verwarm de pan met 2 el olijfolie
3: bak de kippenbouten goudbruin +/- 5 minen haal ze uit de pan
4: bak de chorizo +/- 1 min aan en haal ze uit de pan
5: doe opnieuw olijfolie in de pan en stoof de uien aan +/- 2 min , voeg er de knoflook en de paprikagroenten bij en laat nog eens 3 min bakken. Let op de uien moeten zacht zijn maar niet bruin!
6: doe de rijst, de erwten erbij. Meng alles goed tot alles met olijfolie bedekt is eventueel doe je er nog een beetje olie bij.
7: Leg de kippenbouten en de chorizo met al het vocht en de tomatenstukjes erbij.
8: giet de bouillon, de saffraan oplossing over het mengsel. de rijst moet deels onderstaan.
9: kruid af met peper, zout en als je het graag iets pittiger hebt een beetje paprikapoeder
9: breng het geheel al roerend even aan de kook
10: zet het vuur zachter en laat het geheel een 15 min sudderen tot het vocht volledig werd opgenomen. Dek af met een deksel of groot karton met aluminiumfolie bedekt.
11: verdeel de schaaldieren die je gekozen hebt over de pan totdat de mosselen openstaan en de gamba’s een roze kleur hebben.
12: besprenkel de paella naar keuze met een beetje citroensap.