Flammkuchen
Ingredienten ( 4 stuks)
voor de bodem:
je kan gaan voor een kant en klare pizza bodem of voor een pizza bodem zelf gemaakt ( zie recept “pizza bodem”)
Voor de basis topping:
- 200 gr platte kaas of volle kwark
- 10 cl room
- 10 gr zout
- 1,5 gr peper
- 1,5 gr nootmuskaat
- 1 eierdooier
- klontje boter
Daarop verschillende topping mogelijk:
Traditionele Elsas topping:
- 200 gr gerookt spek
- 2 uien
Bereiding:
1: snij de ui zo fijn mogelijk. Bak de ui al roerend in boter op een zacht vuurtje gedurende 8 minuten. De ui moet licht bruin kleuren.
2: Meng de eierdooiers, plattekaas en room in eenkom. Voeg wat muskaatnoot toe. Snij het ontbijtspek in zeer kleine stukjes.
Voeg deze bij het mengsel. meng ook de gebakken ui hierbij.
3: Verwarm je over op 280 graden
4:Terwijl de oven warmt strijk je het mengsel over de pizza bodem in een dikke laag
5: Bak de taart gedurende 10 minuten in een zo warm mogelijke over 280 graden
6: serveer gloeiend heet. Vandaar de naam “Flammkuchen”
Wijn tip: ” een lekker pinot Blanc vanuit de Elzas
Flamkuchen met gerookte zalm, venkel, ui & bieslook:
- 1/2 venkelknol
- 1/2 ui
- 75 gr gerookte zalm in dunne sneetjes
- 2 el fijngeknipte bieslook
Bereiding:
1: Halveer de venkelknol en snij in dunne sneetjes. Was de venkel en blancheer 30 seconden in kokend water. Giet af en koel met ijswater. Laat uitlekken.
2: Bestrijk de pizza bodem met de basis topping en beleg met de venkel,ui en gerookte zalm.
3: Verwarm je over op 280 graden
4: Bak de taart gedurende 10 minuten in een zo warm mogelijke over 280 graden
5: serveer gloeiend heet. Vandaar de naam “Flammkuchen”
Flamkuchen met sjalot,Gruyere,Provencaalse kruiden en ei:
- 1 sjalot
- 50 gr geraspte Gruyere
- 1 ei
- 2 el Provencaalse kruiden
Bereiding:
1: Pel de sjalot en snij in fijne ringen
2: Bestrijk de pizza bodem met de basis topping en beleg met de sjalot en geraspte Gruyere. Bestrooi met de kruiden en breek het ei erboven op
3: Verwarm je over op 280 graden
4: Bak de taart gedurende 10 minuten in een zo warm mogelijke over 280 graden
5: serveer gloeiend heet. Vandaar de naam “Flammkuchen”